måndag 2 april 2018

Utdelniningsportfölj enligt passagerarskolan?

Anders Wall brukar nämnas som grundare av pilotskolan, men han var troligen inte först? Pilotskolan är nu inte något dotterbolag till SAS eller Norweigan. Pilotskolan handlar istället om att en högre chefer och absolut ett företags VD bör äga aktier i det företag hen är satt att driva.

Tanken med pilotskolan är att om du själv påverkas av företagets utveckling kommer du också anstränga dig mer och vara noggrannare i dina beslut. Kritikerna av densamma brukar istället mena att risken ökar för kortsiktighet och en rädsla för att fatta mer omvälvande beslut.

Själv kan vi tycka att det förmodligen inte är fel att VD åtminstone äger en viss post i det företag hen är satt att driva som ett tecken på att hen tror på företaget. Sen bör man dock just prioritera att driva företaget och inte ägna sig åt Ola R jidder.

Silverräven har delvis börjat tillämpa en variant på pilotskolan på sin utdelningsportfölj, något vi då kanske kan benämna passagerarskolan.  Teorin här säger att om du regelbundet nyttjar ett visst företags produkter eller tjänster, så borde de vara hyfsat bra. Alternativt att du inte har något annat val och då bör företaget också ha en hyfsad sits. Så har företaget gått bra de senaste åren, framtiden ser ljus ut och man lämnar en hyfsat hög utdelning, så borde man kanske som kund ta del av den pengen via utdelning? Förväxla dock inte passagerarskolan med den gamla klyschan "att köpa aktier i företag du känner till".

På så vis äger Silverräven just nu: Nordea (vi anlitar inte själv banken, men jobb och förening gör), ICA (närmaste butiken) och Sampo (med bland annat If ). Sampo köper ju för övrigt nu Nordax, som var ett tidigare innehav, så bytet känns naturligt.

2 kommentarer:

  1. Hej, tack för läsvärd blogg. Har du läst något av Peter Lynch, hyggligt känd och duktig investerare? Om inte kan jag rekommendera ”One up on Wall Street”. Han såg vad hans fru köpte för produkter som hon tyckte var bäst, analyserad bolaget lite för att undvika minor och köpte sedan aktien. Lite som du tänker. Hälsningar, T.

    SvaraRadera
  2. Tack för uppskattningen! Jo, jag har läst Lynch och även om boken har några decennier på nacken finns det en del poänger, men förstås också sådant som inte är riktigt passar min strategi. Här gäller det då att skilja på att köpa sådant man förstår och sådant man "bara" känner till. Är det knökfullt på H&M så är det ju väsentlig skillnad om det beror på en fullträff i kollektionen eller för att man måste rea. Sen är det också skillnad på Silverrävens utdelningsportfölj och Aktierävens tillväxt dito.

    SvaraRadera

Mest läst