fredag 28 augusti 2015

The bottom is nådd?

Var det tokbilligt på börsen i januari? 
Eftersom många tycker att det är rea nu, så borde det alltså varit lika billigt då. Och sett i backspegeln var det bra att köpa index i januari och sälja i mars. Eller i maj om man nu ska ta ut toppen, men skillnaden är inte så stor.

Är då de allmänna ekonomiska utsikterna detsamma idag?
Nja, det fanns många minor i början av året, Grekland, med flera, men undertonen var ändå att den ekonomiska tillväxten kommit igång i USA, att gröna skott kunde skönjas i Europa och att Kina nog kunde undvika en hårdlandning. Den bilden kan knappast sägas vara densamma idag, eller? USA överraskar dock på uppsidan och Kina växer trots allt fortfarande. Sammantaget vet vi dock knappast om det idag är köp eller säljläge. Den första indikationen på om turbulensen påverkat företagen och i så fall vilka kommer troligen först under nästa rapportperiod.

Vi fortsätter följa index och leta tydligare tecken på en vändning
Igår fick vi en follow-thru efter tidigare bottenkänning, då index fortsatte upp +3 procent. En bra follow-thru kommer mellan dag 4-7 efter vändning. Den här var därmed lite för tidig och därmed betydligt osäkrare. Volymen för dagen var över medel, men samtidigt varken mycket högre än dagen innan och långt ifrån brutal. Tills vidare håller vi oss därför på sidlinjen och avvaktar.



Den som glömt att en större björnmarknad inte etableras under ett par veckor kan med fördel studera fall och uppstudsar under exempelvis år 2000.



Den bilden ska dock inte tolkas som att vi tror på något liknande nu. Istället bör man ta med sig följande citat från läromästaren:

"As you can see, the key to staying on top of the stock market is not predicting or knowing what the market is going to do. It's knowing and understanding what the market has actually done in the past several weeks and what it is currently doing now."
/William O'Neil






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst